Ягодово парфе с бишкоти


Необходими продукти:
бишкоти 100 г
прясно мляко 100 мл
ягоди 400 г
течна сладкарска сметана 200 мл
заквасена сметана 400 г
пудра захар 100 г
желатин 2 пакетчета

Начин на приготвяне:
За този лесен пролетен десерт е необходимо първо да си подготвим форма с подвижен борд. Покрива се дъното и стените с хартия за печене,след което се оставя формата настрани.
 Ягодите (предварително почистени и измити) се разделят на две. Едната половината се пасират с две супени лъжици пудра захар,а другата се нарязват на парченца.
 В купа се сипва половината от прясното мляко. В него се потапят за кратко бишкотите и нареждат на дъното на формата.
 В друг, дълбок съд се разбива сладкарската сметана. Към нея се прибавят заквасената сметана,останалото прясно мляко и останалата захар. Кремът се разбърква до еднородност. Едното пакетче желатин се смесва с две-три лъжици вода. След като желатинът набъбне се слага да се втечни на водна баня. Когато това стане, се изсипва в купата с двата вида сметана и се разбърква. Върху бишкотите се разпределя  3/4 от крема. Останалата част се обърква с нарязаните ягоди и също се разпределя,като втори слой. Парфето се слага да се стегне в хладилника.
По същият начин се разтваря второто пакетче желатин. Той се прибавя към пасираните ягоди и след разбъркване сместа се излива най-отгоре върху вече стегналия крем. Отново се слага в хладилника и след няколко часа парфето е готово за консумация. Лек десерт с ароматни ягоди,кой ли може да му устои?

Коментари