Необходими продукти:
През есента идва времето за гроздобер. По това време гроздето вече е наляло зърно под ласкавите лъчи на слънцето и само чака да бъде орано и после да влезе в бъчвите,като елексир приготвян от векове и възпяван не веднъж. Ширата всъщност е сладко вино или още неферментирал сок от смляното грозде за приготвянето му.
Начин на приготвяне:
гроздова шира 1 л
брашно 1 и 1/2 к.ч.захар на вкус
счукани орехи
Начин на приготвяне:
Ширата се слага в тенджера и се загрява. Малко преди завиране се прибавя на
тънка струйка и при непрекъснато разбъркване, размито с малко вода
брашно. Бърка се, докато стане на гладък крем. Ако кашата не е достатъчно сладка, се добавя захар на вкус. Когато е готов, домашният крем се разпределя в купички или чаши. Отгоре се поръсва със счукани орехи. Който предпочита може да разбърка орехите (по-голямо количество) в кашата още докато е гореща.
Коментари
Публикуване на коментар