Традиционен боб в гювеч

Продукти:

бял боб - 500 г 
сода - 1 ч.л. 
лук - 1 глава 
чесън - 2 скилидки 
моркови - 1 бр. 
чушки - 1 бр. 
домати - 2 бр.
червен пипер - 1 с.л.
джоджен - 1 с.л. 
калоферче - 1 ч.л. 
целина - 1 ч.л
сол 
олио - 5 с.



Начин на приготвяне

Бобът се измива и залива със студена вода. Така се кисне за около шест часа. След това водата се излива, налива се нова и се прибавя една чаена лъжичка сода.

Щом водата заври водата отново се изхвърля, а бобът се измива и прехвърля в глинен гювеч.

Към него се прибавят нарязаните на ситно лук, морков и чушка. Скилидките чесън се слагат цели.

Доматите се нарязват на дребно или пасират и също отиват в гювеча. Прибавят се подправките - червен пипер, джоджен, листа целина и калоферче.

За пикантност може да се сложи люта чушка. Налива се олио и вода, гювечът се похлупва и слага в студена фурна.

Бобът в гювеч се пече първия половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса. Малко преди готовност се прибавя сол на вкус

    Коментари