Продукти:
бял боб - 500 г
сода - 1 ч.л.
лук - 1 глава
чесън - 2 скилидки
моркови - 1 бр.
чушки - 1 бр.
домати - 2 бр.
червен пипер - 1 с.л.
джоджен - 1 с.л.
калоферче - 1 ч.л.
целина - 1 ч.л
сол
олио - 5 с.
Бобът
се измива и залива със студена вода. Така се кисне за около шест часа.
След това водата се излива, налива се нова и се прибавя една чаена
лъжичка сода.
Щом водата заври водата отново се изхвърля, а бобът се измива и прехвърля в глинен гювеч.
Към него се прибавят нарязаните на ситно лук, морков и чушка. Скилидките чесън се слагат цели.
Доматите се нарязват на дребно или пасират и също отиват в гювеча. Прибавят се подправките - червен пипер, джоджен, листа целина и калоферче.
За пикантност може да се сложи люта чушка. Налива се олио и вода, гювечът се похлупва и слага в студена фурна.
Бобът в гювеч се пече първия половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса. Малко преди готовност се прибавя сол на вкус
бял боб - 500 г
сода - 1 ч.л.
лук - 1 глава
чесън - 2 скилидки
моркови - 1 бр.
чушки - 1 бр.
домати - 2 бр.
червен пипер - 1 с.л.
джоджен - 1 с.л.
калоферче - 1 ч.л.
целина - 1 ч.л
сол
олио - 5 с.
Начин на приготвяне
Щом водата заври водата отново се изхвърля, а бобът се измива и прехвърля в глинен гювеч.
Към него се прибавят нарязаните на ситно лук, морков и чушка. Скилидките чесън се слагат цели.
Доматите се нарязват на дребно или пасират и също отиват в гювеча. Прибавят се подправките - червен пипер, джоджен, листа целина и калоферче.
За пикантност може да се сложи люта чушка. Налива се олио и вода, гювечът се похлупва и слага в студена фурна.
Бобът в гювеч се пече първия половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса. Малко преди готовност се прибавя сол на вкус
Коментари
Публикуване на коментар