Шоколадов фъч


  Топъл есенен ден,слънчевите лъчи се прокрадват между пожълтелите листа нежно галят земята. Лек полъх и падналите листата се издигат ,после плавно и елегантно се спускат отново на земята. Меланхолията е на всякъде около мен..,навяват ме спомени. И в тази поредица от мисли се сещам за един сладкиш с който комшийките на майка ми се събираха на следобедно кафенце,а и да си побъбрят за това и онова-шоколадов фъч.



Необходими съставки:
захар  1 ч.ч.
прясно мляко  1 и 1/2 ч.ч.
какао  5 с.л.
краве масло  125 г
яйца  3 бр.
брашно  2 ч.ч.
бакпулвер  10 г
орехови ядки  1 ч.ч. счукани

Начин на приготвяне:
В малка тенджерка или друг подходящ съд съд се слагат захарта, млякото, какаото и кравето масло. Съдът се поставя на котлона на средна температура. Сместа се разбърква периодично, докато се разтопят маслото и захарта, след което се отделя половин чаена чаша за заливка.
В купа се разбиват яйцата, прибавят се пресятото брашно, бакпулвер и какаовата смес. След разбъркване, се добавят счуканите орехови ядки.. Сместа се разбърква отново и се изсипва в намазнена и набрашнена тавичка.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готовността му се проверява с клечка. Когато е фъчът готов, забодената в него клечка излиза суха. Оставя се да се охлади, нарязва се на парчета и се полива със заделената заливка.

Коментари