Погача със свинска мас


Една рецепта от моята баба,която,често пъти ме посрещаше с тази ухаеща на топлина и домашен уют погача. Когато отивах през зимата при нея  още от вратата ме грабваше аромата на топъл хляб и първото нещо което правех беше да погледна във фурната на печката на дърва. Там имаше или топла погача или златисти,цели печени ябълки. Сега с носталгия се опитвам да повторя и да усетя този вкус и аромат,но да си призная-трудно ми се получава.
Необходими продукти:
 прясна мая  20 г
 захар  1 с.л.
 сол  1 с.л.
 прясно мляко  250 мл
 олио  2 с.л.
 оцет  1/2 с.л.
 яйца  3 бр.
 брашно  600 г
 свинска мас  6 с.л.
 джумерки - 200 г

Начин на приготвяне:
Прясното мляко се затопля леко и в половината от него се натрошава прясната мая. Прибавя се една супена лъжица захар и една брашно. Сместа се оставя настрани за около десет минути до като се активира и шупне маята.
Брашното се пресява заедно със солта. В средата му се прави кладенче в което се слага оцета, олиото, разбитите две яйца и белтъкът на третото, топлото прясно мляко и шупналата мая.
Замесва се меко и нелепнещо тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно за доизмесване.
Тестото се оформя на топка и поставя в купа, намазана с олио. Купата се покрива с памучна кърпа и тестото се оставя да втаса на топло, докато удвои обема се.
Втасалото тесто се разделя на две, а всяка половина на още две. От всяка топка се разточва кора върху набрашнен плот.
След като се разточи първата кора се намазва със свинска мас. Отгоре се поставя втората кора, която се намазва отново с мазнина.
Слагат се джумерки(пръжки) и двете кори се навиват на руло. Рулото се реже на триъгълници, които се нареждат в намазнена и набрашнена тава. Същото се прави и с останалите две кори.
Погачата се оставя да втаса за още около 15-20 минути, намазва се с разбит жълтък, смесен с около две лъжици прясно мляко и се поставя във фурна загрята на 180 градуса.
Погачата се пече 45-50 минути, като по средата на печенето се покрива с алуминиево фолио за да не изгори.

Коментари