Макарина - баница за Сирни Заговезни

Със Сирни заговезни започва най-големият пост през годината – Великият пост. Това и е последният ден, в който може да се консумират блажни храни. Основно трапезата се състои от млечни продукти и яйца. По стара традиция на този ден се приготвя баница. В русенският край и по-конкретно в селата в община Ценово приготвят Макарина. Това е малко по-различен вид баница, която е доста трудоемка, но за това пък е с неповторим вкус. Приготвяха я както моята баба,така сега моята майка и аз.
Необходими продукти:
8 бр. яйца
около 1 кг. брашно
сол
250 г свинска мас
300 г сирене

Начин на приготвяне:
Пресява се около килограм брашно заедно с една пълна чаена лъжичка сол. По средата на брашното се прави кладенче и вътре се чукват шест яйца. Замесва се твърдо тесто.
Разделя се на толкова топки, колкото е броят на яйцата. Едната трябва да е малко по-голяма, за да покрие дъното на тавата, като се разточи. Топките тесто се покриват с памучна кърпа и се оставят така, за да почине тестото и да се отпусне.
Дъното на тавата се намазва с разтопена свинска мас. Може да се използва и растителна мазнина, но оригиналната рецепта е с разтопена свинска мас. Първо се разточва най-голямата топка тесто на тънък лист върху набрашнена повърхност. Той трябва да е с малко по-голям диаметър от тази на тавата и краищата и да излизат от нея.
Следва разточването на останалите кори. Майсторлъкът е да се получат колкото може по-тънки листи, без да се разкъсват. Всеки разточен лист се нарязва с помощта на остър нож на парчета - правоъгълници, като не е нужно те да са с правилна форма.
През това време на котлона се поставя тенджера с вода и щипка-две сол. Подготвя се още един съд със студена вода. Всяко парченце се разточва по още малко и се пуска във врящата вода. Пуска се внимателно, за да не се нагъне.
Щом изплува на повърхността, се изважда с решетъчна лъжица и потапя в студената вода. След минута се отцежда хубаво от водата и нарежда в тавата. Щом се нареди един ред се намазва на няколко места с разтопена свинска мас и се разпределя плънка.
Плънката на баницата се състои от две разбити яйца и натрошено сирене. Реди се втори ред попарени кори, свинска мас, плънка и така до изчерпване на продуктите. Последният ред кори само се намазват с мазнина, а преди това висящите краища на първата кора се прегъват навътре.
Баницата се пече на 180 градуса за около 45 минути. Когато е готова, още топла, може да се поръси със захар. Покрива се с фолио или кърпа и се оставя да се задуши.

Коментари