Сиропиран тиквеник с галета

Необходими продукти:
Одрински кори за баница 1 пакет
500 г тиква
1 к.ч. захар 
1 к.ч. орехи 
канела
3 с.л. галета
100 мл. олио

За захарният сироп:
1 к.ч. захар
2 к.ч. вода

Начин на приготвяне:
Първо се приготвя захарният сироп, за да има време да изстине при заливането на готовия тиквеник. За целта в малка съдинка се смесват захарта и водата, слагат се на котлона и се загряват, докато захарта се разтопи.
Тиквата се обелва, почиства от семки и настъргва на едро ренде. Оставя се за около 15 минути да пусне сока си и се изстисква с помощта на ръцете. Изцедената тиква се слага в купа, където се смесва със захарта, канелата,орехите и галетата. Разбърква се хубаво до еднородност.
Взема се един лист от корите, намазнява се и отгоре му се поставя втори лист, който също се намазнява. Гребва се с лъжица от плънката и се разпределя върху намазнените кори. Корите се навиват на руло, след това допълнително се навиват и нареждат като сладка вита баница в намазнена тава.
По същия начин се процедира с останалите кори. След като се подредят всички кори, отгоре се намазват с малко олио. Тиквеникът се пече във фурна на 180 градуса за около 45 минути или до приятен загар.
След като се изпече нашият вит тиквеник, се залива с изстиналия захарен сироп и покрива с кърпа, за да се задуши. Накрая се поръсва с пудра захар.



Коментари