Необходими продукти:
Одрински кори за баница 1 пакет
500 г тиква
1 к.ч. захар
1 к.ч. орехи
канела
3 с.л. галета
100 мл. олио
За захарният сироп:
1 к.ч. захар
2 к.ч. вода
Начин на приготвяне:
Одрински кори за баница 1 пакет
500 г тиква
1 к.ч. захар
1 к.ч. орехи
канела
3 с.л. галета
100 мл. олио
За захарният сироп:
1 к.ч. захар
2 к.ч. вода
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя захарният сироп, за да има време да
изстине при заливането на готовия тиквеник. За целта в малка съдинка се
смесват захарта и водата, слагат се на котлона и се загряват, докато
захарта се разтопи.
Тиквата се обелва, почиства от семки и настъргва на
едро ренде. Оставя се за около 15 минути да пусне сока си и се изстисква
с помощта на ръцете. Изцедената тиква се слага в купа, където се смесва
със захарта, канелата,орехите и галетата. Разбърква се хубаво до еднородност.
Взема се един лист от корите, намазнява се и отгоре
му се поставя втори лист, който също се намазнява. Гребва се с лъжица от
плънката и се разпределя върху намазнените кори. Корите се навиват на
руло, след това допълнително се навиват и нареждат като сладка вита
баница в намазнена тава.
По същия начин се процедира с останалите кори. След
като се подредят всички кори, отгоре се намазват с малко олио.
Тиквеникът се пече във фурна на 180 градуса за около 45 минути или до
приятен загар.
След като се изпече нашият вит тиквеник, се залива с
изстиналия захарен сироп и покрива с кърпа, за да се задуши. Накрая се
поръсва с пудра захар.
Коментари
Публикуване на коментар