Торта Анджелика





 Исках да да приготвя нещо по различно за Великден и след дълго ровене в нета попаднаха на тази рецепта в един италиански сайт. Всъщност тази торта,не е нищо по-различно от нашите козунаци,но видът и е доста изкушаващ. Приготвих я по тази рецепта: https://www.tribugolosa.com/ricetta-51413-torta-angelica.htm 
За закваската:
135 г. брашно
13 г прясна мая
75 мл топла вода
1 ч.л.

За тестото:
400 г брашно
75 г захар
прясно мляко 120 мл
3 бр. жълтъка
щипка сол
120 г краве масло
100 г стафиди
100 г шоколадови капки или шоколад
50 г краве масло за намазване
пудра захар за поръсване
Добавяне на надпис

Начин на приготвяне:
В купа се смесват съставките за закваската - брашно, мая, топла вода и лъжичка захар. Разбъркват се и се оставят на топло, за да се активира маята за около 30 минути.
В голяма купа се пресява брашното,добавят се захарта, топлото мляко и жълтъците. Замесва се пухкаво тесто за козунак ,като на порции се добавя омекналото масло.
Меси се, докато тестото се отдели от страните на купата,след което се добавя се шупналата мая. Месенето продължава до пълното ѝ усвояване. Тестото се оформя се на топка ,покрива се с памучна кърпа или фолио и се оставя да втаса докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълник с дебелина 2-3 мм. Отгоре по цялата му повърхност се разпределят стафиди и натрошен шоколад.
Тестената кора се навива на руло и с помощта на остър нож се разрязва по дължина. Образуваните две ленти се преплитат като се внимава изрязаната част да е обърната навън.
След това получената плитка се оформя като кръг, който се намазва с останалото разтопено масло.
Оставя се да втаса за 30-40 минути. Апетитният козунак се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути.
Когато козуначената торта е готов и изстине, се поръсва с пудра захар.



Коментари