Лозови сарми

В началото на лятото,когато дните са все още приятно топли и всичко е зелено ти се хапва нещо със свежи подправки,с пресни ранни зеленчуци. Сега е момента да си приготвим лозови сармички с крехки,млади лозови листа. За приготвянето им ще са необходими:
около 30 пресни лозови листа
6-7 с.л.олио
2 големи глави лук
1 морков
500 г кайма
1 и 1/2 ч.ч.ориз
сол на вкус
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1/2 к.л. черен пипер
6 с.л. смлени домати

Начин на приготвяне: Нарязваме лука и моркова на дребно и ги задушаваме в мазнина. Когато омекнат се прибавя каймата. Разбъркваме периодично,докато каймата побелее и стане на трохи,след което прибавяме измитият ориз и една чаена чаша вода. Плънката овкусяваме със сол,чубрица,червен и черен пипер. Щом оризът поеме водата прибавяме смлените домати. Сместа се готви още малко и се дръпва от котлона.
В подсолена вода попарваме измитите лозови листа за по-малко от минута. Изваждаме с решетъчна лъжица и след като се отцедят от водата във всяко листо поставяме от плънката. Свиваме сармичките и нареждаме в намазнена тенджера,на дъното на която са поставени няколко лозови листа. Наливаме две чаши вода и варим сармичките на умерена температура около 45 минути. Сармичките могат да се сервират само с кисело мляко или бял сос. Да ви е вкусно!



Коментари