Домашно сладко от цели ягоди

Това ароматно сладко е много лесно за приготвяне и за него не са необходими кой знае какви кулинарни умения. А само как ухае цялата къща,наистина невероятно! За да си приготвите това ягодово сладко ще са ви необходими:
2 кг ягоди
1.300 г захар
1 ч.л.лимонена киселина

За да имате хубаво сладко  се избират се здрави, добре узрели, но не меки плодове. Почистват се от дръжки и се измиват. След като се отцедят от водата се посипват със захарта и се поставят в хладилника за няколко часа, за да си пуснат сока. Най-добре е това да стане от вечерта, а на сутринта съдът с ягодите се слага на котлона. Сладкото от ягоди се вари на слаба температура, защото образува лесно пяна и може да изкипи, като се разбърква периодично с дървена лъжица.Разбъркването трябва да е внимателно, за да остане плодът цял. Също така е необходимо образувалата се пяна да се отстранява. Варенето на сладкото продължава до достигане на желаната гъстота. Когато решите ,че е достатъчно гъсто, се прибавя лимонената киселина и се разбърква. Разпределя се в сухи бурканчета веднага, още докато е горещо. Бурканчетата се затварят добре и обръщат с капачката надолу. По този начин не е необходима стерилизация.

Коментари