Лимонов кекс с боровинки

Необходими продукти:
3 бр.яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
настъргана кора от 1 лимон
2 с.л.прясно изцеден лимонов сок
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. боровинки 
За лимоновият сироп:
лимонов сок
захар
За лимоновата глазура:
пудра захар 150 г
лимонов сок 2 с.л.

Начин на приготвяне:
В купа се разбиват яйцата със захарта на пухкав крем. При непрекъснато бъркане се прибавят киселото мляко и олиото. Добавят се настърганата лимонова кора и лимоновият сок. Брашното и бакпулверът се пресяват и на порции се прибавят към разбитата смес. Кексовото тесто се прехвърля във продълговата форма за кекс, покрита с хартия за печене. Боровинките се овалват в брашно и разпределят отгоре върху сместа. Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути. Когато лимоновият кекс е готов, се оставя да изстине за около 10-15 минути, след което в него се правят дупчици с дървено шишче и с помощта на лъжица се залива с лимонов сироп. Той се приготвя, като в съд се загреят равни количества лимонов сок и захар (например 5 с.л. лимонов сок и 5 с.л захар). Когато кексът изстине напълно, се залива с лимонова глазура приготвена от разбъркани до гъста консистенция пудра захар и лимонов сок.  


Коментари

Публикуване на коментар