Лютивка


2 кг люти чушки

1 кофичка от кисело мляко със обелени скилидки чесън

4 с.л. сол

4 с.л.захар

700 мл оцет

250 мл олио

 Начин на приготвяне:

Ако чушките са прекалено люти, част от количеството им може да се замени с такива, които не са люти или обикновен пипер. Опукват се (запичат) леко, след което се почистват от дръжките. Не се белят, но който желае, може да го направи.Чесънът се обелва, като количеството му е е една кофичка от кисело мляко от 400 г. Пуканите люти чушки се смилат заедно с чесъна с месомелачка. Към тях се прибавят солта, захарта, оцета и олиото. Лютивката се разбърква, след което се разпределя в чисти бурканчета. Бурканчетата се затварят плътно и се стерилизират за кратко (за капачка). Едно превъзходно допълнение към различни ястия за любителите на пикантния вкус.


 

Коментари