В сезонът на плодовете и зеленчуците няма как да пропусна една уникално вкусна селска зеленчукова манджа. Спомням си как моята баба Елена я приготвяше на в тенджера на огнището. Колкото и да опитвам не мога да постигна този вкус. Може би нещо пропускам,може би тайната се крие в готвенето на огън или всичко се крие в зеленчуците,току що откъснати от работливите и ръце от собствената градина. Та...за тази селска манджа аз използвах:
1 патладжан
10-12 чорбаджийски чушки
5-6 обикновени чушки-зелени,червени,жълти
10 бр. бамя
4-5 домата
олио
червен пипер 1 с.л.
брашно 2 с.л.
сол
пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Патладжанът се нарязва на кубчета и слага в купа с подсолена вода за да се отстрани горчивината му. Двата вида чушки се нарязват на малки парчета,бамята на кръгчета,а доматите се настъргват. В тенджера със сгорещено олио се запържват чушките,изваждат се и на тяхно място се слагат чорбаджийските чушки. Изваждат се и на тяхно място се слагат бамята,а след това отцеденият патладжан. Накрая се слагат доматите. Разбъркват се периодично и след като им се поизпари водата се прибавя червеният пипер. Хубаво е чорбаджиките да са леко люти. Ако не са,тук е момента да се сложи малко чили или лют червен пипер. В тенджерата се долива топла вода,слага се сол на вкус и след като манджата заври се връщат всички изпържени зеленчуци в нея. Гозбата се оставя да поври около 15 минути,след което се сгъстява с размито във вода малко брашно. Оставя се още малко да поври и когато е готова се поръсва с нарязан на дребно магданоз. Да ви е вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар