Кюнефе


 Днес ще ви представя един не много труден за приготвяне,но много вкусен десерт от турската кухня. За него са необходими:

400 гпресен кадаиф

200 г краве масло

400 г моцарела

100 г шам фастък


За захарният сироп:

1 и 1/2 ч.ч. захар

1 и 1/2 ч.ч. вода

3 с.л.прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя захарният сироп. За целта в тенджерка се наливат чаша и половина вода и прибавят чаша и половина захар.Тенджерката се слага на котлона и след като сиропът заври, се дръпва от котлона. Прибавя се лимоновият сок и се остава да изстине. Кравето масло се слага в тавата за печене и се разтопява. Половината пресен кадаиф се разстила в тавата, притиска се с ръце, а отгоре се разпределя накъсаната на парченца моцарела. Слага се останалият кадаиф и отново се притиска с ръце. Кюнефето се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути. След това се изважда и с помощта на чиния се обръща, за да се запече от другата страна.  Опеченото кюнефе  се залива с вече изстиналия сироп и посипва със счукан шамфастък. Сервира се топло, докато моцарелата все още се разтича.

 


 


Коментари