Днес ще ви представя един не много труден за приготвяне,но много вкусен десерт от турската кухня. За него са необходими:
400 гпресен кадаиф
200 г краве масло
400 г моцарела
100 г шам фастък
За захарният сироп:
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. вода
3 с.л.прясно изцеден лимонов сок
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя захарният сироп. За целта в тенджерка се наливат чаша и половина вода и прибавят чаша и половина захар.Тенджерката се слага на котлона и след като сиропът заври, се дръпва от котлона. Прибавя се лимоновият сок и се остава да изстине. Кравето масло се слага в тавата за печене и се разтопява. Половината пресен кадаиф се разстила в тавата, притиска се с ръце, а отгоре се разпределя накъсаната на парченца моцарела. Слага се останалият кадаиф и отново се притиска с ръце. Кюнефето се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути. След това се изважда и с помощта на чиния се обръща, за да се запече от другата страна. Опеченото кюнефе се залива с вече изстиналия сироп и посипва със счукан шамфастък. Сервира се топло, докато моцарелата все още се разтича.
Коментари
Публикуване на коментар