Апфелкухен

 


Необходими продукти:

125 гр.  краве масло
125 гр. захар
половин пакетче ванилова захар
щипка сол
сок от половин лимон
3 яйца
200 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л.прясно мляко
4-5 ябълки
25 гр. краве масло за намазване
 
За глазиране:
2 с.л. ябълки
1 с.л. вода

 
Начин на приготвяне:
 За приготвяне на тестото на този вкусен ябълков сладкиш, се разбиват в купа маслото (на стайна температура), като бавно се добавят захарта, ваниловата захар, щипка сол и сока от половин лимон, без бъркането да прекъсва. Добавят се яйцата, едно по едно, и се разбъркват на най-високата степен на миксера. 
Пресятото брашно първо се смесва с бакпулвера, след което се прибавя към разбитата смес на няколко пъти. Накрая се добавят двете супени лъжици прясно мляко. Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена форма. 
Ябълките се обелват, почистват от семки, разрязват на половинки и след това нарязват на филийки, но без да се разделят. Ябълките се подреждат в кръг върху тавата, кравето масло се разтопява и намазва върху тестото с плодове.  Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути. Малко преди готовност се слагат две супени лъжици сладко от кайсии,заедно с една лъжица вода в малка тенджера да заврят. Разбъркват се леко, след което се прецеждат през цедка. Изпеченият Апфелкухен се изважда от фурната и намазва с кайсиевия сироп, докато е още топъл. След като се охлади, е готов за сервиране!
 




Коментари