Сушени домати


Реших да си приготвя сушени домати,но понеже условията в един апартамент не позволяват те да се изсушат на слънце,след дълго ровене в нета се спрях на вариант -сушени във фурна. Изчетох много рецепти,които общо взето си приличат и в крайна сметка,ето моят вариант.

Необходими продукти:

1 и 1/2 кг. домати рома

сол

черен пипер

пресен босилек

пресен риган

3 скилидки чесън

зехтин

 

За целта са необходими месести,не много едри домати. Такива са доматите от сорт ,,Рома".

Измиват се,подсушават се и се разрязват на две. Разрязаните половинки се нареждат в плитка тава,покрита с хартия за печене. Доматите се поръсват със сол,прясно смлян черен пипер. Отгоре им може да се нарежат пресните подправки,но аз предпочетох да ги сложа в бурканчето заедно със зехтина.

Доматите се сушат във фурна на 100 градуса за около 10 часа. Времето за сушене зависи от това колко вода съдържат. Когато краищата им се набръчкат и подвият навътре,а вътрешността им е почти суха,доматите са готови. Не бива да се оставят да придобият кафеникав цвят,защото това би означавало,че са препечени. Сушените домати се нареждат в сухо стъклено бурканче,а между тях се поставят листа пресен босилек,риган и нарязани скилидки чесън. Бурканчето се допълва със зехтин,като той изцяло трябва да ги покрива. Съхраняват се на тъмно и хладно място за около няколко месеца.



 

Коментари