Необходими продукти:
арабски питки 10 бр.
За пълнежа:
олио 3 с.л.
лук 1 глава
чесън 2 скилидки
чушка 1 бр.
морков 1 бр.
кайма 500 г
сол
черен пипер 1/2 к.л.
кимион 3 щипки
смлени домати 1/2 к.ч.
фина извара 100 г
За доматеният сос:
олио 3 с.л.
лук 1 глава малка
скилидки чесън 2 бр.
смлени домати 1 и 1/2 ч.ч.
сол
сух риган 1 ч.л.
сирене Чедър за поръсване
Начин на приготвяне:Първо се приготвя плънката за арабските питки. Тя се приготвя като в
загрято олио се задушават почистените и нарязаните на дребно зеленчуци-
лук, чесън, морков и чушка. След като омекнат се прибавя каймата
(най-добре телешка). Бърка се докато каймата побелее и стане на трохи.
Добавят се малко предварително смлени домати ( може и от консерва), сол
на вкус, смлян черен пипер и кимион. Плънката се готви докато се изпари
излишната вода, след което се дръпва от котлона и когато се охлади леко
се добавя гладката извара.
За приготвянето на доматеният сос отново се задушават малка глава лук и
две скилидки чесън нарязани на ситно. Щом омекнат се прибавят нарязаните
или смлени домати ( може и консервирани). Сосът се поръсва със сол на
вкус и се оставя да се сгъсти. Към края на приготвянето му се овкусява
със сух риган и сух босилек.
На дъното на тавичка се излива половината от доматеният сос. Взема се една арабска питка и в нея се поставя от плънката . Навива се
на руло и се поставя в тавичката с доматения сос. По същият начин се
процедира и с останалите арабски питки, като се нареждат една до друга в
тавичката. Най-отгоре се поливат с останалият доматен сос и поставят
във фурната. Пекат се около 30 минути, като малко преди готовност се
поръсват с предварително настъргано сирене Чедър. Пълнените и запечени
арабски питки се сервират топли, декорирани с листенца пресен босилек.
Подходящи се както за закуска, така и за основно ястие.
Коментари
Публикуване на коментар