Огретен със спанак и картофи


Необходими продукти: 

 600 г картофи сол 

250 г спанак 

200 г сирене 

 смлян черен пипер 

100 г краве масло 

2 скилидки чесън или чесън на прах 

200 мл сметана за готвене 

100 г кашкавал 

Начин на приготвяне: 

Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се нарязват на филийки. Спанакът се измива и попарва за около пет минути във вряща вода. Отцежда се и накълцва на дребно. Към него се прибавят счуканите скилидки чесън и натрошеното сирене. Сместа се разбърква до еднородност. В намазнена тавичка се нарежда ред от нарязаните картофи. Поръсват се с малко сол, смлян черен пипер и парченца масло. Отгоре се разстила спаначената смес, следва пак ред картофи, поръсени със сол, черен пипер и краве масло. Огретенът се залива с готварската сметана, а настърганият кашкавал се разпределя отгоре. Пече във фурна на 180 градуса за около половин час или до приятен загар.



 

Коментари