Необходими продукти:
1/2 кубче прясна мая
150 мл прясно мляко
150 мл топла вода
150 мл олио
1 ч.л.захар
1 ч.л. сол
2 бр. яйца
800 г брашно
семена за украса (мак, сусам, слънчогледови семки)
Начин на приготвяне:
В купа се слагат затоплените прясно мляко и вода. Прибавя се една чаена
лъжичка захар и натрошената прясна мая. Купичката се покрива с памучна
кърпа и се оставя на топло за десетина минути за да се активира маята.
Брашното се пресява и половината от него се слага в голяма купа. Прибавя
му се сол и се разбърква. В средата му се прави кладенче, където се
излива шупналата мая, олиото, едното яйце и само белтъка на второто.
Замесва се тесто, като постепенно се прибавя в процеса на месене и
останалото. Получава се гладко и меко тесто, оформя се на топка, покрива
се с кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си.
Втасалото тесто се раздела на 8 или 10 топки. Всяка една се разточва на
елипса, а с остър нож по ширина се правят разрези, но само в единият
край. Разточеното тесто се навива на руло, като се започва от
не нарязаният край. От полученото руло се оформя геврек. По същият начин
се процедира и с останалите питки тесто. Гевреците се нареждат в тава
покрита с хартия за печене и се оставят да втасат отново. Когато се
надуят се намазват с разбитият с една супена лъжица прясно мляко жълтък.
Поръсват се със семената и поставят в загрята на 200 градуса фурна.
Пекат се около 30 минути или докато придобият златист загар.
Коментари
Публикуване на коментар