Ачма гевреци

 


Необходими продукти:

1/2 кубче прясна мая
150 мл прясно мляко
150 мл топла вода
150 мл олио
1 ч.л.захар
1 ч.л. сол
2 бр. яйца
800 г брашно
семена за украса (мак, сусам, слънчогледови семки)

Начин на приготвяне:

В купа се слагат затоплените прясно мляко и вода. Прибавя се една чаена лъжичка захар и натрошената прясна мая. Купичката се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло за десетина минути за да се активира маята.
Брашното се пресява и половината от него се слага в голяма купа. Прибавя му се сол и се разбърква. В средата му се прави кладенче, където се излива шупналата мая, олиото, едното яйце и само белтъка на второто. Замесва се тесто, като постепенно се прибавя в процеса на месене и останалото. Получава се гладко и меко тесто, оформя се на топка, покрива се с кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си.
Втасалото тесто се раздела на 8 или 10 топки. Всяка една се разточва на елипса, а с остър нож по ширина се правят разрези, но само в единият край. Разточеното тесто се навива на руло, като се започва от не нарязаният край. От полученото руло се оформя геврек. По същият начин се процедира и с останалите питки тесто. Гевреците се нареждат в тава покрита с хартия за печене и се оставят да втасат отново. Когато се надуят се намазват с разбитият с една супена лъжица прясно мляко жълтък. Поръсват се със семената и поставят в загрята на 200 градуса фурна. Пекат се около 30 минути или докато придобият златист загар.



 

 

Коментари