Кекс с рикота

 


Дълго време се чудех какво сладко изкушение  да измисля за деня на влюбените 14 февруари и понеже нищо не ми роди главата се спрях на една изпитана и неустоимо вкусна рецепта за кекс с рикота. Невероятно нежен и фин десерт, който би задоволил и най- капризните любители на сладкото. Рецептата не е моя, но съм я приготвяла не веднъж. Открих я тук:

Необходими продукти:

190 г краве масло

220 г пудра захар

2 яйца

120 г брашно

2 с.л.какао

За бялата смес:

250 г рикота

50 г пудра захар

1 яйце

Начин на приготвяне:

В купа се смесват и разбиват омекналото масло и пудрата захар. След като се получи пухкава смес, едно по едно се прибавят яйцата. Брашното се пресява и се слага в купата заедно с какаото. Сместа се разбърква хубаво до гладка консистенция.

В друга купа се слагат рикотата и пудрата захар. Разбъркват се с телена бъркалка, след което се прибавя едно яйце и отново се разбърква.

За изпичането на сладкиша се използва продълговата форма за кекс, чието дъно и стени са покрити с хартия за печене.

В подготвената кексова форма се изсипва половината от кафявата смес, а върху нея се изсипва сместа с рикота. Следва останалата кафява смес. С помощта на лъжица или шпатула с въртеливо движение леко се объркват кексовото тесто за да се образуват шарки

Десертът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. 

 



 

Коментари