Необходими продукти:
За тестото:
1 ч. л суха мая
1 ч.л захар
150 мл топла вода
250 г брашно
1 ч.л. сол
1 с.л.зехтин
За гарниране:
2 с.л. зехтин
лук 1/2 глава
чесън 1 скилидка
250 г пресен спанак
2 щипки черен пипер
100 г настъргана моцарела или мек кашкавал
пармезан за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се активира, като се слага в купа с топла вода и чаена лъжичка захар. Оставя се на топло за около десет минути, докато шупне. Брашното се пресява, слага му се малко сол и активираната мая. Замесва се еластично и леко лепнещо тесто. Оформя се на топка, прехвърля се в намаслена купа и се покрива с памучна кърпа. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
Лукът и чесънът се нарязват на дребно, слагат се в тиган със сгорещен зехтин и се задушават. Към тях се прибавя почистеният спанак. Зеленчуците се разбъркват и овкусяват със сол и смлян черен пипер.
Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност и прехвърля в предварително намазнена и набрашнена тавичка. Върху него се разпределя задушеният спанак.
Настърганата моцарела се поръсва върху пицата, заедно с настъргания пармезан. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20 минути.
Коментари
Публикуване на коментар