Пица със спанак

 


Необходими продукти:

За тестото:

1 ч. л суха мая

1 ч.л захар

150 мл топла вода

250 г брашно

1 ч.л. сол

1 с.л.зехтин 

За гарниране:

2 с.л. зехтин

лук 1/2 глава

чесън 1 скилидка

250 г пресен спанак

2 щипки черен пипер

100 г настъргана моцарела или мек кашкавал

пармезан за поръсване

Начин на приготвяне:

Маята се активира, като се слага в купа с топла вода и чаена лъжичка захар. Оставя се на топло за около десет минути, докато шупне. Брашното се пресява, слага му се малко сол и активираната мая. Замесва се еластично и леко лепнещо тесто. Оформя се на топка, прехвърля се в намаслена купа и се покрива с памучна кърпа. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. 

Лукът и чесънът се нарязват на дребно, слагат се в тиган със сгорещен зехтин и се задушават. Към тях се прибавя почистеният спанак. Зеленчуците се разбъркват и овкусяват със сол и смлян черен пипер.

Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност и прехвърля в предварително намазнена и набрашнена тавичка. Върху него се разпределя задушеният спанак.

Настърганата моцарела се поръсва върху пицата, заедно с настъргания пармезан. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20 минути. 


 


Коментари