Необходими продукти:
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
250 мл топла вода
1 к.л. сол
500 г брашно
150 г краве сирене
150 г кашкавал
жълтък на едно яйце
25 г краве масло
Начин на приготвяне:
Маята се слага в купичка с топла вода и лъжичка захар. Оставя се на топло за около десет минути, докато се активира и шупне. През това време се пресява брашното, прибавя му се сол, а след това и шупналата мая. Замесва се меко и гладко тесто.
Тестото се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса. Когато бухне, се разделя на четири или пет топки. Всяка топка се разточва на не много големи и не много тънки кори. По средата на всяка се слага настъргано сирене и кашкавал. Корите се затварят като бохчички, разточват се отново и от двете страни.
Питките Хачапури се слагат в тава, застлана с хартия за печене, след което се слагат да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Пекат се около 15 минути, като малко преди да се извадят от фурната, се намазват с разбит жълтък.
Когато са готови, още топли се намазват обилно с краве масло.
Коментари
Публикуване на коментар