Хачапури със сирене и кашкавал


Необходими продукти:

1 ч.л. суха мая

1 ч.л. захар

250 мл  топла вода

1 к.л. сол 

500 г брашно

150 г краве сирене

150 г кашкавал

жълтък на едно яйце

25 г краве масло

Начин на приготвяне:

 Маята се слага в купичка с топла вода и лъжичка захар. Оставя се на топло за около десет минути, докато се активира и шупне. През това време се пресява брашното, прибавя му се сол, а след това и шупналата мая. Замесва се меко и гладко тесто. 

Тестото се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа и се оставя да втаса. Когато бухне, се разделя на четири или пет топки. Всяка топка се разточва на не много големи и не много тънки кори. По средата на всяка се слага настъргано сирене и кашкавал. Корите се затварят като бохчички, разточват се отново и от двете страни.

Питките Хачапури се слагат в тава, застлана с хартия за печене, след което се слагат да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна.

Пекат се около 15 минути, като малко преди да се извадят от фурната, се намазват с разбит жълтък.

Когато са готови, още топли се намазват обилно с краве масло. 



 


 



Коментари