Необходими продукти:
12 бр. кори за баница
400 г пилешко месо от бутчета
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
250 г гъби печурки
1 ч.ч. консервиран грах
2 с.л. доматена паста
1 настърган домат олио сол
1/2 к.л. смлян черен пипер
За сос Бешамел:
50 г краве масло
1 и 1/2 с.л. брашно
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
сол
1 щипка индийско орехче
настърган кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган със сгорещена мазнина се запържват нарязаното на дребни парченца пилешко месо. Поръсва се със сол и се разбърква периодично. Когато месото побелее и е почти готово, се изважда и на негово място се слагат почистените и нарязани на дребно лук, чесън и морков.
След като омекнат към тях се прибавят нарязаните гъби. Зеленчуците се разбъркват и когато се запържат гъбите, се прибавят разтвореното в малко вода доматено пюре и настърганият домат. Слага се сол на вкус и смлян черен пипер. Готвенето продължава, докато водата се поизпари. Тогава се добавят пърженото пилешко месо и консервираният грах. Тиганът с плънката се оставяна котлона за още 3-4 минути и се дръпва от котлона. На негово място се слага тенджерка с малко краве масло в нея, в което се запържва лъжица и половина брашно.
Прибавя се на струйка прясното мляко, като сосът се бърка непрекъснато. Бешамеловият сос се овкусява със сол и щипка индийско орехче. За сглобяването на султан кебапа е необходима една не много голяма купичка в която поставяме две от корите за баница, така че краищата им да висят навън. В средата на корите, в купичката се поставя от плънката за кебапа, а с висящите краища тя се завива. След това купичката се обръща в намазнена тавичка. Получава се нещо като бохчичка, обърната надолу или топка. По същия начин се процедира и с останалите кори.
Получават се шест пълнени топки, които се заливат с приготвеният сос Бешамел. Султан кебапът се пече във фурна на 190 градуса за около 40 минути. Когато е готов се изважда, топките се поръсват с настърган кашкавал, ястието се връща във фурната и допича до приятен загар.
Коментари
Публикуване на коментар