Козуначета


Необходими продукти:

5 яйца

200 г захар

250 мл мляко

42 г свежа мая

1 кг брашно

1/2 ч. л. сол

 100 мл олио

100 мл разтопено краве масло

ванилии

кората на 1 лимон

стафиди,боровинки

Начин на приготвяне: 

Маята се натрошава в купа и се залива с половината от затопленото мляко, супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Оставя се на топло докато шупне и се появят мехурчета. 

Останалото прясно мляко се загрява заедно със захарта и се разбърква, докато се разтопи. Четирите яйца и белтъкът на петото се разбиват с телена бъркала. Кравето масло се разтопява и смесва с растителната мазнина. Брашното се пресява,като се разделя на две равни части.

Едната половина се слага в съда в който ще се меси. Към него се добавят солта ванилията и настърганата лимонова кора. По средата се прави кладенче в което се излива шупналата мая,млякото с разтворената захар и разбитите яйца. Замесва се тесто, като в процеса на месене се прибавя на порции от останалото брашно и на струйка се налива от мазнината. Меси се докато се усвои всичката мазнина и получи гладко и меко тесто. Оформя се на топка, поставя се в купа, покрива се със свежо фолио и оставя на топло докато удвои обема си. 

Бухналото тесто се разделя на четири топки. Всяка топка се доомесва със сушените плодове, оформя се на фитил и оплита на плитка. Оформеното козуначе се поставя в намазнена формичка. По същият начин се действа и с останалите тестени топки. Оформените козуначета се оставят да втасат повторно за около 20 минути. След това се намазват с разбит жълтък и посипват с мокра захар. Пекат се във фурна загрята на 220 градуса за около 10 минути след което температурата се намалява на 180 градуса. Козуначета се пекат още около 45 минути. Добре е фурната да не се отваря по време на печене, но ако започнат да изгарят отгоре трябва да се покрият с алуминиево фолио. За да не се получава твърда кора във фурната се слага и метален съд със вода.




Коментари