Овчарски пай


Необходими продукти:

6-7 картофа
1 к.ч. прясно мляко
1 с.л.краве масло
600 г кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 малка зелена чушка
1 малка червена чушка
2 с.л. доматено пюре
2/3 к.ч. червено вино
1 с.л. горчица
2/3 к.ч. консервирана царевица
2/3 к.ч. консервиран грах
сол
олио
черен пипер .
сух риган
настъргана моцарела за поръсване
 
Начин на приготвяне:
 Картофите се сваряват в подсолена вода. Обелват се и се настъргват на ренде. Към тях на няколко пъти се прибавя прясно мляко, омекнало краве масло и ако е необходимо сол на вкус. Картофите се объркват хубаво до получаване на пюре с желаната гъстота и гладкост.
Лукът се обелва, нарязва на ситно и задушава в мазнина. Малко след това към него се добавят нарязаните на дребно скилидки чесън, кубчета морков и чушки. След като омекнат се прибавя каймата. Разбърква се докато стане на трохи и побелее. Следва разтвореното в малко вода доматено пюре. Ястието се разбърква и овкусява със сол, смлян черен пипер и сух риган. Налива се малко червено вино за аромат и по-деликатен вкус. Накрая, малко педи готовност се добавят консервираните царевица и грах. Готви се още около две-три минути и всичко се прехвърля в тавичка. Отгоре върху сместа от кайма и зеленчуци се разстила картофеното пюре. Завършва се с настъргана моцарела. Овчарският пай се слага във фурна и се запича за около 45 минути до хубав загар.


Коментари