Необходими продукти:
Необходими продукти:
7 г суха мая
200 мл прясно мляко
200г захар
4 яйца
1 с.л. ракия
2 ванилии
лимонова есенция
настъргана кора от 1 лимон
700 г брашно
45 мл разтопено краве масло
45 мл олио
мармалад по избор
маково семе за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се активира с малка част от прясното мляко и лъжичка захар. Оставя се на топло да шупне, а през това време се загрява останалото мляко и останалата захар, докато тя се разтопи. Оставят се да се охладят и през това време се пресява брашното. Хубаво е да се пресее поне два пъти. В купа се разбиват трите яйца и белтъкът на четвъртото, заедно с лъжица ракия, ванилията, лимоновата есенция и настърганата лимонова кора. По средата на брашното се прави кладенче и в него се изливат разбитите яйца, изстиналото подсладено мляко и шупналата мая.
Замесва се меко и гладко тесто. В процеса на месене на струйка и на порции се добавят смесените два вида мазнини. Ако е необходимо се добавя брашно за доизмесване. Тестото се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа или фолио и оставя на топло, докато хубаво бухне.
Втасалото тесто се разделя на 4 топки. Всяка топка се разточва на кръг, който с помощта на остър нож се нарязва на триъгълници. В основата на всеки триъгълник се слага по малко мармалад по избор. Аз използвах шипков. Триъгълниците се навиват и оформят на кифлички, които се нареждат в тава покрита с хартия за печене. Оставят се да втасат повторно, тогава се намазват с останалият разбит жълтък с лъжица прясно мляко.
Козуначените кифлички се поръсват с маково семе и поставят да се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути. За да станат меки може във фурната да се постави метален съд с вода.
Коментари
Публикуване на коментар