Необходими продукти:
За блата:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л.бакпулвер
125 г краве масло
1 с.л. захар
1 яйце
1 пакетче ванилова захар
За пълнежа:
50 г краве масло
150 г захар
4 бр. яйца
3 с.л. пшеничено нишесте
300 г извара
250 г крема сирене
100 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя блатът, което не изисква кой знае какви умения. В купа се пресява брашното, заедно с бакпулвера. Добавят се маслото (на стайна температура), захарта, ваниловата захар и яйцето. С ръце се замесва тесто. Отначало е ронливо, но постепенно се събира и оформя на топка. Пак с ръце се разстила се на дъното на форма с подвижен борд и покрита с хартия за печене. Нужно е и отстрани по стените да се оформи борд от тестото. След това формата се прибира в хладилник, докато се приготви пълнежа.
За приготвянето му в купа се разбиват омекналото масло със захарта. Едно по едно се прибавят яйцата, а след тях пшениченото нишесте. След разбъркване се добавят изварата,крема сиренето и сметаната. Всички продукти се размесват с помощта на лъжица или телена бъркалка. Получената смес се излива върху блата, след което кезекухенът се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час. Когато е готов се изключва фурната и се оставя така за още десет минути. Когато е съвсем изстинал е готов за сервиране.
Коментари
Публикуване на коментар