Кезекухен


Необходими продукти: 

За блата: 

1 и 1/2 ч.ч. брашно 

1 ч.л.бакпулвер   

125 г краве масло 

1 с.л. захар 

1  яйце 

1 пакетче ванилова захар 

За пълнежа: 

50 г краве масло 

150 г захар 

4 бр. яйца 

3 с.л. пшеничено нишесте 

300 г извара 

250 г крема сирене 

100 г заквасена сметана 

Начин на приготвяне: 

Първо се приготвя блатът, което не изисква кой знае какви умения. В купа се пресява брашното, заедно с бакпулвера. Добавят се маслото (на стайна температура), захарта, ваниловата захар и яйцето. С ръце се замесва тесто. Отначало е ронливо, но постепенно се събира и оформя на топка. Пак с ръце се разстила се на дъното на форма с подвижен борд и покрита с хартия за печене. Нужно е и отстрани по стените да се оформи борд от тестото. След това формата се прибира в хладилник, докато се приготви пълнежа. 

За приготвянето му в купа се разбиват омекналото масло със захарта. Едно по едно се прибавят яйцата, а след тях пшениченото нишесте. След разбъркване се добавят изварата,крема сиренето и сметаната. Всички продукти се размесват с помощта на лъжица или телена бъркалка. Получената смес се излива върху блата, след което кезекухенът се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час. Когато е готов се изключва фурната и се оставя така за още десет минути. Когато е съвсем изстинал е готов за сервиране. 



 

Коментари