Шоколадови пастички


Необходими продукти:

За блата:
краве масло 125 г
захар 120 г
яйца 2 бр.
какао 2 с.л.
бурбонска ванилова захар 1 пакетче
кокосови стърготини 50 г
брашно 120 г
бакпулвер 1/2 пакетче

За глазурата:
мармалад от кайсии 150 г
лимонов сок 1 с.л.
черен шоколад 90 г
краве масло 50 г
сметана за готвене 2 с. л.

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват омекналото масло и захарта. Едно по едно се прибавят яйцата, а след тях какаото, и ваниловата захар. Следва отново разбиване на сместа.

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, след което на порции при непрекъснато разбъркване се прибавя към останалите продукти. Сместа се прехвърля в малка тавичка покрита с хартия за печене, заглажда се и поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна. Блатът се пече около 25 минути.

През това време се смесват марамаладът от кайсии и лимоновият сок, след което се загряват и разливат по готовият сладкиш.

Черният шоколад се разтопява на водна баня, добавят се кравето масло и сметаната. Шоколадовата глазура се разбърква до еднородна, гладка смес и още докато е топла с нея се залива вече изстиналият блат. Десертът се оставя да престои така няколко часа, след което се разрязва на отделни пастички. Тези вкусни пастички са подходящи за следобедно кафе или посрещане на гости.
 



 

Коментари