Сладкиш с череши и маково семе



Начин на приготвяне:

маково семе 75 г
прясно мляко 250 мл
краве масло 180 г
захар 200 г
заквасена сметана 3 с.л.
яйца 4 бр
бадемова есенция 1 ч.л.
брашно 200 г
бакпулвер 10 г
щипка сол
смлени бадеми 100 г
настъргана кора и сок от 1 лимон
череши, обезкостени и отцедени 400 г

За лимоновата глазура:
пудра захар 120 г
лимонов сок 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Маковото семе и млякото се слагат в тенджера. Тенджерата се поставя на котлона и се оставя една минута сместа да заври, след което се дръпва и оставя да престои десет минути.
  В купа се разбиват омекналото масло и захарта. Прибавя се сметаната и при постоянно разбиване едно по едно яйцата. Прибавят се бадемовата есенция, пресятото брашно заедно с бакпулвера, щипка сол, смлените бадеми, кората и сока от един лимон. Продуктите се разбъркват заедно, докато се смесят напълно. Накрая се налива сместа от мляко и маково семе и отново се разбърква. Добавят се почистените череши, отново се разбърква, след което подготвената смес се прехвърля в намазнена и набрашнена форма или тавичка.
   Сладкишът се поставя в загрята на 180 градуса фурна и се пече за около 50 минути.
Междувременно се приготвя лимоновата глазура, като за целта се смесват пудрата захар и лимоновия сок в малка купа. Разбиват се заедно, докато се получи гладка смес. Сместа се прехвърля в найлонова торбичка, с помощта на ножица се отрязва върхът на единият ъгъл. Глазурата се разпределя върху изстиналият вече сладкиш. Десертът е готов за сервиране след като стегне глазурата.
 


 

Коментари