Меки хлебчета с прясно мляко (Panini al latte )

 



Рецептата за тези изключително вкусни хлебчета взаимствах от една дама живееща в Италия, която се е заела с не леката задача да популяризира италианската кухня- Катерина Георгиева.  

Необходими продукти:

230 мл хладко прясно мляко
30 г захар
10 г прясна мая
500 г брашно 
70 г меко краве масло
1 лъжичка сол
1 цяло яйце + 1 белтък
1 жълтък + 2 капки оцет за намазване
 
Начин на приготвяне:
Маята се активира в купа със затопленото прясно мляко и захарта. Оставя се настрани докато шупне. Брашното се пресява, добавя му се солта,разбърква се и в средата му се прави кладенче. В него се излива шупналата мая, едното яйце и белтъкът от другото. Замесва се меко тесто,като на няколко пъти се добавя омекналото краве масло. Оформя се на топка,покрива се с кърпа и оставя да втаса, най-добре на топло,докато удвои обема си. Втасването отнема от половин до един час. 
След като тестото втаса се разделя на десет топки. Всяка топка се оформя на фитил и разточва по дължина. Получава се нещо, като лента с ширина 6-7 см. Лентата се навива на руло и по този начин се оформя хлебчето. По същия начин се оформят и останалите топки тесто. Хлебчетата се нареждат в тава покрита с хартия за печене и се оставят за повторно втасване. След това се намазват с разбит с две капки оцет жълтък и се слагат в загрята на 180 градуса фурна. Пекат се около половин час до хубав загар. За да се получи мека коричка във фурната се слага съд с вода. 
Хлебчета се изключително вкусни. Могат да се разрежат и намажат с пастет или сладко. Също така са подходящи за приготвяне на сандвичи. 



 
 



 





Коментари