Необходими продукти:
4 яйца
2/3 ч.ч захар
8 с.л. разтопено краве масло
2 ч.ч. безсолна извара
1/4 ч.ч. заквасена сметана
1 ч. л. ванилов екстракт
1 ч.ч. брашно
1/2 к.л. сол
бакпулвер 10 г
настъргана кора на 1 лимон
1 и 1/2 ч.ч. боровинки (пресни или замразени)
Начин на приготвяне:
В купа се разбиват яйцата (на стайна температура) и захарта до пяна. Към тях на струйка се налива разтопеното масло. Прибавят се изварата, заквасената сметана, ваниловият екстракт и настърганата лимонова кора. Сместа се разбърква, след което се добавят пресятото брашно заедно с бакпулвера.
Отново се разбърква до еднородна консистенция и прехвърля в тавичка или форма с подвижен борд, на дъното на която предварително е поставена хартия за печене. Върху тестяната смес се разпределят боровинките. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за около час.
Лесен сладкиш с боровинки, поднесен с кафе, е добър вариант за следобедна закуска.
Той е деликатно сладък и елегантен с текстура, подобна на клафути.
Коментари
Публикуване на коментар