Сладкиш с боровинки и извара

 


Необходими продукти:

4 яйца

2/3 ч.ч захар

8 с.л. разтопено краве масло

2 ч.ч. безсолна извара

1/4 ч.ч. заквасена сметана

1 ч. л. ванилов екстракт

1 ч.ч. брашно

1/2 к.л. сол

бакпулвер 10 г

настъргана кора на 1 лимон

1 и 1/2 ч.ч. боровинки (пресни или замразени)

Начин на приготвяне:

 В купа се разбиват яйцата (на стайна температура) и захарта до пяна. Към тях на струйка се налива разтопеното масло. Прибавят се изварата, заквасената сметана, ваниловият екстракт и настърганата лимонова кора. Сместа се разбърква, след което се добавят пресятото брашно заедно с бакпулвера. 

Отново се разбърква до еднородна консистенция и прехвърля в тавичка или форма с подвижен борд, на дъното на която предварително е поставена хартия за печене. Върху тестяната смес се разпределят боровинките. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за около час.

Лесен сладкиш с боровинки, поднесен с кафе, е добър вариант за следобедна закуска.

Той е деликатно сладък и елегантен с текстура, подобна на клафути.


 

 

 

Коментари