Панцанела

 


Необходими продукти:

половин франзела
6 бр. различни цветове домати
1-2 скилидки чесън
1 глава червен лук
сол
зехтин
1 с.л. оцет
смлян черен
пресен босилек

Начин на приготвяне:

Панцанелета е типично ястие от региона на централна Италия. В началото се е смятало за бедняшка храна, приготвена от стар накиснат хляб.
В тази рецепта вместо стар хляб съм използвала обикновена франзела. Тя се нарязва на филийки, които се запичат до хубав загар.
Доматите се измиват и нарязват на средно големи парчета, кубчета или филийки. Поставят се в купа за салата, прибавят се счуканата скилидки чесън и нарязаният на кръгчета червен лук. Салатата се овкусява със сол, оцет, зехтин и малко смлян черен пипер. Накрая се прибавят нарязаните препечени филийки франзела и пресни листенца пресен босилек. Салатата се разбърква, след което е готова за сервиране.



Коментари