Необходими продукти:
3 яйца
150 г захар
80 мл прясно мляко
80 мл олио
270 г брашно
10 г бакпулвер
1 ванилия
2 ябълки
2 круши
50 г стафиди
ром- за накисване
пудра захар -за поръсване
Начин на приготвяне:
Първото нещо, което трябва да се направи, преди да започнем да приготвяме този вкусен сладкиш, е да накиснем, поне за 3 часа стафидите в ром (толкова, колкото да почти да ги покрие).
В купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване. На струйка при
непрекъснато разбиване се добавят прясното мляко, а след него олиото.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията, след което на
порции се прибавя към останалите продукти. Разбърква се внимателно до
еднородна консистенция.
Двете ябълки се обелват, почистват от семките и нарязват на кубчета. Слагат се в кексовото тесто,
заедно с половината от отцедените стафиди, разбъркват се, а след това
се прехвърлят във форма или тавичка, покрита с хартия за печене.
Крушите се обелват, почистват от семки, нарязват по дължина и нареждат в
кръг върху тестото. Между крушите се разпределят останалите стафиди. За
по-добър и карамелен вкус крушите се поръсват с лъжица кристална захар.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 170 °C фурна за около 45 минути. Още топъл се поръсва с пудра захар.
Коментари
Публикуване на коментар