Сладкиш с ябълки и круши


Необходими продукти:

3 яйца
150 г захар
80 мл прясно мляко
80 мл олио
270 г брашно
10 г бакпулвер
1 ванилия
2 ябълки
2 круши
50 г стафиди
ром- за накисване
пудра захар -за поръсване

 Начин на приготвяне:

Първото нещо, което трябва да се направи, преди да започнем да приготвяме този вкусен сладкиш, е да накиснем, поне за 3 часа стафидите в ром (толкова, колкото да почти да ги покрие).
  В купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване. На струйка при непрекъснато разбиване се добавят прясното мляко, а след него олиото.
  Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията, след което на порции се прибавя към останалите продукти. Разбърква се внимателно до еднородна консистенция.
  Двете ябълки се обелват, почистват от семките и нарязват на кубчета. Слагат се в кексовото тесто, заедно с половината от отцедените стафиди, разбъркват се, а след това се прехвърлят във форма или тавичка, покрита с хартия за печене.
  Крушите се обелват, почистват от семки, нарязват по дължина и нареждат в кръг върху тестото. Между крушите се разпределят останалите стафиди. За по-добър и карамелен вкус крушите се поръсват с лъжица кристална захар.
  Сладкишът се пече в предварително загрята на 170 °C фурна за около 45 минути. Още топъл се поръсва с пудра захар.



 

Коментари