Млечна торта

 


 Рецептата за тази невероятна торта намерих в блога Йоли (всички познават тази кулинарна вълшебница). Получи се много сполучлив и апетитен десерт, макар и да си позволих да заменя смлените лешници с орехи. Оригиналната рецепта може да намерите тук.

Необходими продукти:

За блата:
захар -2/3 ч.ч.
вода -1/2 ч.ч.
яйца -4 бр.
орехи -1/2 ч.ч. смлени
шоколад -50 г натурален
брашно -4 с.л.
бакпулвер- 1 ч.л.
ванилия -1 прахче
За сиропиране:
прясно мляко -1 ч.ч. студено
ром -1 с.л.
захар -2 с.л.
За глазурата:
шоколад -200 г (натурален или млечен)
сладкарска сметана -200 мл
краве масло -1 с.л.

Начин на приготвяне:

 За този уникален есенен десерт , първо се приготвя захарният сироп, като се смесят водата и захарта. Слагат се на котлона, докато захарта се разтвори. Оставя се да се охлади.
  В купа се разбиват белтъците. Към тях се добавя половината от сиропа и отново се разбиват, докато образуват връхчета. Останалият сироп се разбива с жълтъците.
  Отделно се смесват сухите съставки - орехи, брашно, бакпулвер и ванилия.
  Към разбитите жълтъци с внимателно разбъркване се прибавят сухите съставки, натрошеният шоколад и белтъци.
  Сместа се прехвърля във форма с подвижен борд и предварително покрита с хартия за печене. Блатът се пече около 35-40 минути в загрята на 180 °C фурна.
  След като шоколадовият блат се охлади, се сиропира с овкусеното с ром и захар студено прясно мляко.
  За приготвянето на шоколадовата глазура е необходимо да се загрее течната сметана заедно с шоколада и кравето масло. Всичко се разбърква до гладка кремообразна смес, която се разпределя върху сиропирания блат.

Опитайте, заслужава си!




 




Коментари

Публикуване на коментар