Коледни кантучини


Необходими продукти:

брашно  2 ч.ч,
бакпулвер  2 ч.л.
захар  1 ч.ч.
сол  1/2 ч.л.
ванилия 1 ампула
меко краве масло  1/4 ч.ч.
яйца  2 бр.
сушени плодове  1 ч.ч. (кайсии, червени боровинки, сушени сини сливи)
лешници  1/2 ч.ч.
бадеми  1/2 ч.ч.

Начин на приготвяне:

В купа се смесват брашното, бакпулверът, ванилията, захарта и солта. Добавя се омекналото краве масло и се разбърква всичко с ръце, докато сместа стане на едри трохи. Едно по едно се добавят яйцата и за да се смесят хубаво с останалите продукти, като се използва миксер на ниска степен.
Сушените плодове се нарязват на дребно и се добавя в купата. Лешниците се нарязват на едри парчета. Бадемите се накисват или попарват с гореща вода за пет минути, за да може по-лесно да падне твърдата им обвивка. Може да се подготвят предварително, още преди да сме започнали със смесването на продуктите.
  Обелените бадеми се слагат цели в тестото. Тестото се омесва хубаво, така че сушените плодове и ядките да се разпределят равномерно.
  Разделя се на две или три равни части, които се оформят като багети. Поставят се в тава покрита с хартия за печене. Кантучините се пекат в загрята на 180 градуса фурна около 20 минути или докато се зачервят.
  Изваждат се за 10 минути. След това се нарязват леко по диагонал на филийки и се нареждат отново в тавата с нарязаната част нагоре. Пекат се още 10 минути.
След като се охладят добре, може да се поставят в буркан или добре затворена метална кутия и така да се съхраняват до две седмици. 



Коментари