Турски бюрек

 


Необходими продукти:

3 бр. турски кръгли кори за баница 
3 бр. яйца
150 мл олио
300 мл прясно мляко
150 мл газирана вода
1/4 ч.л. сол
300 г сирене
3 с.л. кисело мляко
1 връзка пресен магданоз
50 г краве масло

Начин на приготвяне:

За този изключително вкусен турски бюрек използвах ръчно точени турски кори, които са с кръгла форма, доста големи и за това три са напълно достатъчни. Майсторски направени и меки, като кадифе.
  Пълнежът се състои от течна част и смес от сирене с магданоз.
За течната част в купа се разбиват двете яйца и белтъкът на третото. Към тях се прибавят олиото, прясното мляко, газираната вода и малко сол. Сместа се разбърква до пълното обединяване на продуктите. От заливката се заделя 1/2 ч.ч. за завършек.
  Дъното на тава се намазнява и покрива с първата кора, но така, че краищата да висят извън нея.
  С черпак се налива от яйчено-млечната смес и с помощта на четка се разпределя навсякъде. Късат се парчета от другата кора, като леко се смачкват и отново се заливат.
Следва отново ред кори и заливка. Тук вече се слага слой от натрошено сирене, смесено с нарязан на ситно пресен магданоз. Редят се пак кори и заливка.
Оставя се парче кора с големината на тавата, което се поставя най-отгоре, след като се загънат висящите краища от първата кора.
Към заделената заливка се прибавя останалият жълтък от третото яйце и три супени лъжици гъсто мляко. Сместа се излива равномерно върху корите, а  за финал на няколко места се слагат малки парченца краве масло за повече вкус и аромат.
  Бюрекът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до приятен загар. Опитайте!

 




Коментари