Необходими продукти :
170 г меко масло
170 г пудра захар
5 яйца
щипка сол
170 г смлени бадеми
170 г тъмен шоколад 50%
14 г какао
40 г нишесте
бакпулвер 5 г
настъргана портокалова кора 1 ч.л.
ванилия 1 бр.
Начин на приготвяне:
Маслото (на стайна температура) се разбива със захарта на крем. Един по един,при непрекъснато разбиване се прибавят само жълтъците на яйцата.
В друга купа се смесват само сухите съставки: смлените бадеми, настърганият тъмен шоколад,какаото,бакпулвера,настърганата портокалова кора и ванилията. Сухата смес се разбърква до еднородност,след което се пресипва в купата с разбитото масло и жълтъци. Разбърква се с помощта на шпатула.
Белтъците заедно със захарта и щипка сол се разбиват на твърд сняг. На порции се прибавят към останалата смес и с леки движения се обърква до пълното обединение на продуктите.
Сместа за този невероятно вкусен десерт се прехвърля във форма с подвижен борд, предварително на която дъното сме покрили с хартия за печене.
Тортата се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45 минути или до готовност. Сервира гарнирана с лъжица сметана или топка сладолед.
Коментари
Публикуване на коментар