Необходими продукти:
500 г брашно
400 мл вода
12 г свежа мая
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин плюс още за намазване
2 ч.л. сол плюс още за поръсване
2 топки Моцарела
10 бр. сушени домати
Начин на приготвяне:
В купа смесете 400 мл топла вода, малко захар, натрошената мая и две
супени лъжици от брашното. Разбъркайте, докато маята се разтвори.
Пресейте брашното. Направете кладенче и добавете сместа от вода и мая.Размесете с помощта на дървена лъжица.Тестото трябва да е меко и лесно да се бърка. Прибавете две супени лъжици зехтин и сол. Отново размесете. Тестото е за две средно големи фокачи.
Покрийте тестото и оставете да почине за 30 минути.
След това с мокри ръце хванете, разтегнете и сгънете от четирите страни
тестото. Оставете за още 30 минути и направете процедурата с разтягането
още веднъж.
Намажете тавата за печене със зехтин, прехвърлете тестото в тавата и го
разстелете, не се притеснявайте. Оставете го да почине за още 30 минути.
След това намажете с още малко зехтин и с помощта на пръстите направете трапчинки във фокачата.
Отгоре поръсете с малко вода и малко едра сол. В образувалите се трапчета поставете парченца нарязани сушени домати и моцарела.
Печете в загрята на 220 °C фурна за 25 минути. Насладете се на тази хрупкава фокача още докато е топла!
Коментари
Публикуване на коментар