Турски десерт с кадаиф и ванилов крем


   Необходими продукти:

   400 г суров кадаиф 
   5 с.л. краве масло 
   5 с.л. захар 
   1 ч.ч. натрошени орехи
   За крема:
  1 л. прясно мляко 
  2 бр. жълтъци 
  4 с.л. брашно 
  3 с.л. царевично нишесте 
  160 г захар 
  1/2 ч.л. ванилов екстракт 
  200 мл сладкарска сметана 

  Начин на приготвяне: 

  Нарежете суровият кадаиф с помощта на кухненска ножица на дребни парченца и го сложете в    голям и дълбок тиган. Полейте кадаифа с разтопено краве масло и поръсете с пет супени     лъжици захар.
   Сложете го на котлона и го печете, докато леко покафенее. Бъркайте непрекъснато, за да не     загори. Сложете орехите и печете още малко. Когато кадаифът е готов, го дръпнете на страни, за   да изстине.
   За крема разбийте в тенджера два жълтъка. Налейте прясно мляко и прибавете, захарта,     брашното и нишестето.
   Сложете млякото на котлона и варете крема на средна температура, като разбърквате   непрекъснато. Когато се сгъсти, дръпнете от котлона и го оставете да се охлади леко.  Тогава   прибавете течната сметана и ванилията. Разбъркайте.
   На дъното на тавичка разстелете равномерно половината от кадаифа. Отгоре разпределете     ваниловия крем. Накрая покрийте с останалия кадаиф.
  Поставете десерта в хладилник за 5-6 часа, а най-добре за една нощ. Сервирайте и се насладете!
 
 




Коментари