Попска яхния с кюфтета


Необходими продукти:

За кюфтетата
500 г пилешка кайма  
1 глава лук 
1 яйце 
1 с.л. подправка за печено пиле 
600 г дребен лук (балучка) 
6 с.л. олио 
100 мл сухо бяло вино 
4 бр. смлени домати 
1 с.л. червен пипер 
2 бр. дафинов лист 
1 с.л. брашно  
смлян черен пипер
сол

Начин на приготвяне: 

Пилешката кайма се омесва с нарязана на ситно една глава лук, едно яйце и подправки за пилешко. Оформят се кюфтенца, овалват се в брашно и се пускат във вряща вода. Попарените кюфтенца се изваждат с решетъчна лъжица и се оставят настарани.
 В тенджера със загрято олио се пускат почистените лукчета и се задушават под капак. Когато омекнат се налива бяло вино. Изчаква се няколко минути и се прибавят смлените домати и червен пипер. В тенджерата се налива вода (може да се използва тази в която са попарени кюфтенцата). Яхнията се овкусява със сол, слагат се дафиновите листа и щом заври се намаля температурата на котлона.
Добавят се кюфтенцата и ястието се оставя да къкри за около 20 минути.
За да се уплътни соса, малко преди готовност се прибавя размито в малко вода лъжица брашно.
Готовата яхния се поръсва със смлян черен пипер и нарязан на ситно магданоз.


 



Коментари